Jak oszukują agencje pośrednictwa ?
Wpisany przez Ewa Urbańska
O tym że agencje pośrednictwa oszukują wszyscy doskonale wiemy. W jaki sposób to robią i jak się przed tym bronić ? Generalnie wszystkie przekręty pośrednicy starają się robić zgodnie z prawem. A według nich prawem jest umowa którą dają do podpisania amatorom pracy za granicą. Umowa tak pokrętnie skonstruowana, że po jej podpisaniu okazuję się że tak naprawda firma za nic nie odpowiada.
Wszystko to co było w ogłoszeniu z pracą gdzieś wyparowało. Telefoniczne zapewnienia okazują się tylko wabikiem aby podpisać na siebie cyrograf. Umowa podpisana w pośpiechu bez możliwości jej dokładnego przeanalizowania stała się pułapką bez wyjścia. Postaram się w tym materiale opisać różne możliwe kombinację i podstępy stosowane przez nieuczciwych pośredników. Wszystko będzie oparte na rzeczywistych przykładach. Niestety, ja nie wyczerpię wszystkich możliwych sposobów bo ciągle pojawiają się nowe pomysły jak oszukać potencjalnych pracowników.
Zacznijmy od sposobu bardzo prostego i zarazem bardzo skutecznego. Proszę przeczytać uważnie by nie dać się podejść na ten prosty numer. Zasada działania całego procederu jest totalnie prosta. Zaczyna się tak. Firma daje ogłoszenie z ofertą pracy w stylu: Niemcy, Holandia - ogrodnictwo, budowy i produkcja tel. xxx xxx xxx . Niemcy, Holandia - ogrodnictwo, budowy i produkcja tel. xxx xxx xxx .
Na takie ogłoszenie jest gwarantowany odzew setek osób zainteresowanych pracą. Tak jak w przypadku oszustw przez osoby prywatne magnesem jest prosta praca fizyczna bez szczególnych wymagań odnośnie kwalifikacji i znajomości języka. Wykonujemy telefon na podany w oszukańczym ogłoszeniu numer. Odbiera miła pani potwierdzając że oferta jest jak najbardziej aktualna. Aby zacząć procedurę rekrutacyjną wystarczy wpłacić 50 - 150 zł za przesłanie niezbędnych formularzy i dokumentów. Po wpłaceniu wymaganej przez firmę kasy otrzymujemy nic nie warte adresy do pracodawców z formularzem umowy o pracę do podpisania. Kontaktować się z pracodawcą musimy już sami. Po telefonie do podanego pracodawcy okazuję się że on nic nie wie o firmie pośredniczącej i że nie ma dla nas żadnej pracy.
Gdzie w tym przypadku był haczyk i gdzie popełniliśmy błąd ? Firma nie jest żadnym pośrednikiem. Nie jest zarejestrowana i nie posiada zezwolenia na pośrednictwo. Po prostu prowadzi zwykłą działalność gospodarczą w obszarach usługi informacyjno doradcze. Całe załatwienie pracy w tym przypadku polega na wyszukaniu danych adresowych pracodawcy w internecie i sprzedanie tej informacji jako oferta pracy. Niestety o tym oszukani dowiadują się już po wpłaceniu kasiorki na konto rzekomego pośrednika. Naszym błędem było pominięcie sprawdzenia firmy czy faktycznie zajmuje się pośrednictwem pracy i ma stosowne pozwolenia.
Konkretnym przykładem firmy która działa według podobnego schematu jest firma Ośrodek Doradczo-Informacyjny KONTAKT pani Doroty Marzec z Wałbrzycha. Wstawiam oryginalne ogłoszenie pani Marzec które dobrze ilustruje taktykę tego sposobu.

Temat o tym pseudopośredniku na naszej czarnej liście znajduję się
http://www.oszukany.pl/czarna-lista-portalu/czarna-lista-agencje/kontakt.html
Temat na naszym forum
http://www.forum.oszukany.pl/viewtopic.php?f=80&t=961&p=3785#p3785
Druga grupa to już wyższa szkoła jazdy. Mamy do czynienia
| < Poprzednia | Następna > |
|---|





Komentarze
Poszukuję młodych ludzi do pracy Bredzie przy tulipanach, mogą być małżeństwa. Wyjazd z końcem maja. Praca legalna, umowa na 3 miesiące. Stawka 7 euro/h. Mile widziana znajomość języka w stopniu podstawowym aczkolwiek nie jest to warunek gdyż są polscy koordynatorzy znający język. Zainteresowane osoby proszę o kontakt tel. w dni robocze od 9:00 do 18:00 lub za pośrednictwem tablica.pl
Gość chce abym wpłacił już 15euro kaucji za mieszkanie żeby zarezerwować.
Zatrudnie osoby do pracy przy
kwiatach (sadzenie, scinanie
przycinanie róż) w Best k/
Eindhoven - Holandia.
Praca rozpoczyna się od 23
kwietnia 2012 roku i trwała
będzie do końca sierpnia.
Jest to praca zarówno dla kobiet
jak i mężczyzn oraz par.
Szukamy osób młodych i z
doświadczeniem, chociaż nie ma
ograniczenia wiekowego!
Miejsca sa ograniczone !
Praca rozpoczyna się od 23
kwietnia 2012 roku i trwała
będzie do końca sierpnia.
Praca ta jest legalna. Pełen pakiet
socjalny,
ubezpieczenie,z akwaterowanie,
(potrącane każdego miesiąca w
wys. 22 euro ), Do końca sierpnia
umowa o prace.
W trakcie czasu trwania umowy
pracownik może wziąć
kilkudniowy urlop.
Transport z Polski jest bezpłatny.
Można przyjechać własnym
samochodem.
Jedynym kosztem jest kaucja
zwrotna przeznaczona na
rezerwacje miejsca pracy, a także
miejsca w busie jadącego po
pracownika od miejsca
zamieszkania do Holandii.
Kaucja wynosi 45 zł od osoby.
Zakwaterowanie jest bezpłatne
w budynku mieszkalnym gdzie
mieszczą się pokoje 2 osobowe,
3 osobowe i 4 osobowe. W
pokojach znajduje się TV, łóżka,
szafa, stolik, krzesła,
bezprzewodowy czajnik.
Łazienki i WC znajdują się na
każdym piętrze. Z miejsca
zamieszkania do plantacji jest
kilkaset metrów.
W obrębie zakwaterowania
znajduje się Supermarket, poczta,
telefon oraz boisko do gry. Przy
budynku mieszkalnym parking
dla osób chcących przyjechać
własnymi samochodami.
Prace wykonuje się od 6:00 do
18:00 z przerwami ustalonymi
już z pracownikami, prócz
przerwy obiadowej o godzinie
14:00.
Przerwa w jednym dniu
roboczym nie może być dłuższa
niż 2 godziny. Przerwy można
rozkładać grupowo po ustaleniu
z grupą.
Praca jest 7 dni w tygodniu z
możliwością jednodniowego
dnia wolnego co jakiś czas.
Zarobki za godzinę pracy
wynoszą 6,65 euro netto,
Wypłata jest co tydzień i średni
zarobek tygodniowy wynosi
390 +/- Euro ( w pierwszym
tygodniu potrącany jest koszt
ubezpieczenia 22 euro jest to
koszt miesieczny od pierwszgo
dnia miesiąca do ostatniego. )
Osoby które chcą zarobić są
wstanie w stosunku
miesięcznym zarobić do 1600
euro.
Osoby które są zainteresowane
podjęciem pracy proszę o
podanie w dokładnej formule
*
IMIE,
*
NAZWISKO,
*
ADRES ZAMIESZKANIA
(zameldowania),
*
DATA ORAZ MIEJSCE URODZENIA,
*
NUMER PESEL,
*
NUMER DOWODU OSOBISTEGO,
*
NUMER TELEFONU.
Tylko osoby poważnie
zainteresowane, I świadome
poniesienia kosztów kaucji
zwrotnej proszę o podanie
wszystkich tych danych.
Jeżeli dane nie będą podane
dokładnie w tej kolejności to
wiadomość nie będzie brana pod
uwage !
Prosimy o załączenie w CV
klauzuli: "Wyrażam zgodę na
przetwarzanie moich danych
osobowych zawartych w mojej
ofercie pracy dla potrzeb
niezbędnych do realizacji
procesu rekrutacji (zgodnie z
Ustawą z dnia 29.08.1997 roku o
Ochronie Danych Osobowych;
tekst jednolity: Dz. U. z 2002r. Nr
101, poz. 926 ze zm.)."
Oszusta który dzwonił z numeru 881259084 zadzwonił do mnie i powiedział czy chce jechać do Niemiec jako pomocnik na budowie bo jedna osoba sie zwolniła i mam dac w 10 minut odpowiedz. No to ja sie zodziłem i gosciu kazał podac adres i powiedzial że przyjdzie pbranie 139 zł, za umowe, koszty przejazu i prowizje do jego agencji. Wyjazd miał się odbyć 10 kwietnia o godz. 16.00 we Wrocławiu na dworcu głownym, Gosciu miał wyłączny telefon, włączała sie automatyczna sekretarka tak jak i teraz, pojechalem do wrocławia na ustalony termin czekałem pol godziny i potem postanowiłem pojechać pod adres ktory widniał na pieczątce pod umową, kazało sie ze tam pod wskazanym adresem ul. Stawowa 7 jest dom jednorodzinny w ktorym mieszkaja normalni ludzie, pokazali mi jakies listy ktore przychodzą od nie dawna na ten adres niby do tej Firmy D.S. Work Sp. z.o.o. na jednym z avizo widniało nadawcy: MARIUSZ JAKUBOWSKI, na liscia ktorzy przyszedl tez lekko widac podpis Jaku.. reszta jest nie widoczna tak cienko napisane, a wiec ostrzegam jezeli ktos prponuje wam prace z tej agencji itp. bedzie oszukany, ja sie juz tym zajme po swojemu i goscia napewn znajde a wiec moze cos wskuram pzdrawiam !!!
881-259-084
Ludzie nie dajcie się oszukiwać!!!
piotrek
witajcie nie pchajcie się do JASP ,nie płaca ja od września chce odzyskać wynagrodzenie ostrzegam wszystkich
proszę o odpowiedź na meila jola6720@.wp.pl
Czy ktoś zna tę firmę,bo jak do tej pory to tylko niepochlebne opinie.
Ta agencja ponownie werbuje,ale to chyba cos nie tak.Dostajesz esem własnie ten adres i nic więcej,więc co zajedziesz na miejsce i dzwonisz na polski nr z ogłoszenia?Myślę że ktoś sie zabawił dając ogłoszenie.Wystarczy wpisać flex-empolyment tam jest ogłoszenie z pazdziernika.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.